Gmina Jeżów rozpoczyna realizację kolejnego działania w ramach projektu ZDROWE ŁÓDZKIE NA PLUS., w ramach realizacji zadania zaplanowano podjęcie tematu zdrowego odżywiania, zdrowej żywności oraz zdrowego gotowania posiłków.
W tym celu została zaplanowana organizacja 3 spotkań i prelekcji z doświadczonym dietetykiem, który przybliży uczestnikom zasady zdrowego odżywiania się, zasady komponowania zdrowych, smacznych posiłków przekaże zalecenia żywieniowe dla osób zdrowych, ale również dla osób cierpiących na różnego rodzaju schorzenia – w tym na nadwagę i otyłość oraz na miejscu, w czasie prelekcji dokona badań profilaktycznych – np. badanie składu masy ciała, określenie wskaźnika BMI.
Kolejnym elementem zadania będzie organizacja 3 warsztatów kulinarnych, prowadzonych przez doświadczonego, aktywnego zawodowo kucharza – zdobywcę nagród w konkursach kulinarnych. Prowadzący przekaże praktyczną wiedzę z zakresu przygotowywania smacznych, zdrowych posiłków z wykorzystaniem zdrowych produktów. Będzie to miało charakter warsztatów pokazowych z udziałem uczestników z gotowaniem na żywo. Ten sposób realizacji pozwoli uczestnikom w sposób czynny brać udział w warsztatach oraz bezpośrednio przekładać zdobytą wiedzę teoretyczną na praktyczną.
Ostatnim elementem zadania, będzie organizacja konkursu na zdrowy posiłek. Planujemy zaprosić do udziału uczestników trzech serii warsztato-spotkań. W związku z konkursową formą działania, trzy najlepsze potrawy (wybrane wg. ustalonych wcześniej kryteriów przez jury) zostaną wyróżnione nagrodami.
Warsztaty odbędą się w OSP w Jeżowie – Obecnej siedzibie Koła Gospodyń Wiejskich w Jeżowie.